Αγαπητές Συμπατριώτισες και Συμπατριώτες,
Είναι η πρώτη φορά που απευθύνομαι δημοσίως σε όλους σας για να εκφράσω κάποιες απόψεις, ιδέες και οράματα για το ιστορικό και πανέμορφο νησί μας, την Αγαπημένη μας Κάρπαθο.
Μετά από μια πολυετή σταδιοδρομία σε εθνικό (Υπουργείο Πολιτισμού, 1984-1988) και ευρωπαϊκό επίπεδο (Ευρωπαϊκή Ένωση, 1988-2008) και πληθώρα εμπειριών στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μου στον τομέα της προστασίας, ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς σαν κύριου μοχλού βιώσιμης πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης με κέντρο τον σεβασμό στον άνθρωπο και τις δημιουργίες του δια μέσου των αιώνων, απεφάσισα να πραγματοποιήσω τον πολυπόθητο όνειρο μου και να επιστρέψω στην πατρίδα μας για να αφοσιωθώ και να ασχοληθώ, μαζί με εσάς, ακόμη περισσότερο με τις κοινές μας ανησυχίες, προβλήματα και οράματα.
Αν και μακριά από το νησί μας για πολλά χρόνια, ποτέ δεν έπαψα ούτε στιγμή να σκέφτομαι και να προσπαθώ για την προβολή της Καρπάθου μας από όποια θέση και αν κατείχα, είτε αυτή ήταν στο Υπουργείο Πολιτισμού την εποχή της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, είτε σαν στέλεχος της Υπηρεσίας Πολιτισμού και Πολιτιστικής κληρονομιάς της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ευρωπαϊκή Ένωση).
Αρκετοί, ίσως, ενθυμούνται τα σημαντικά έργα που έγιναν το 1987 στα πλαίσια του συνχρηματοδοτούμενου από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Πολιτιστική κληρονομιά και τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Καρπάθου. Αρκετοί, ίσως, ακόμη ενθυμούνται την αδιάλειπτη παρουσία μου κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων, είτε αυτά επρόκειτο για συμμετοχή Ευρωπαίων νέων σε προγράμματα Καρπαθιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Κάρπαθος 1991-1992), είτε σε Διεθνή Συνέδρια και Συναντήσεις όπως το Διεθνές Συνέδριο Ευρωπαϊκών Τηλεοπτικών Δικτύων (Κάρπαθος 1997), το Διεθνές Φεστιβάλ «Τραγούδια της Θάλασσας» (Κάρπαθος, Φοινίκι 2001), τη Διεθνή Συνάντηση Εθνογραφίας/Λαογραφίας με τη συμμετοχή της διάσημης βυζαντινολόγου καθηγήτριας κας Ελένης Γλυκατζή-Αρβελέρ (Κάρπαθος, Ιούλιος 2004), τη Διεθνή Συνάντηση Υφυπουργών Πολιτισμού των βαλκανικών χωρών (Κάρπαθος, Μάϊος 2006). Αυτή η αναφορά στο παρελθόν είναι και μπορεί να φανεί χρήσιμη μόνο όταν ληφθεί σαν πυξίδα για δράσεις που μπορούν να γίνουν στο άμεσο και απότερο μέλλον.
Από το καλοκαίρι του 2008, μόνιμος κάτοικος πλέον στο νησί μας, έχω την όρεξη, τη πεποίθηση αλλά και τη δύναμη να προσφέρω στο αγαπημένο μας νησί ακόμη περισσότερα με βάση την πολυετή εμπειρία μου στην εθνική και ευρωπαϊκή διοίκηση και όχι μόνο στο τομέα του πολιτισμού αλλά σε όλους τους τομείς που άπτονται των αναγκών του τόπου μας. Πυξίδα μου και οδηγός μου είναι και θα είναι, όπως για όλους μας, η μεγάλη αγάπη για το ιστορικό νησί μας και η σωστή πορεία και ανάπτυξη του το 21Ο αιώνα είτε αυτή άπτεται της χρηστής και δημοκρατικής τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε της πλήρους υγειονομικής και Νοσοκομειακής περίθαλψης, είτε των υποδομών, είτε των κοινωνικών υπηρεσιών, είτε της σωστής περιβαλλοντικής προστασίας και ανάπτυξης, είτε των προβλημάτων/προβληματισμών και αναγκών των νέων μας, είτε της καλύτερης πρόσβασης/σύνδεσης (αεροπορικής και ακτοπλοϊκής) με την υπόλοιπη Ελλάδα, είτε της καλύτερης πολιτιστικής και τουριστικής ανάδειξης και προβολής των πλεονηκτημάτων της Καρπάθου για μια δυναμικότερη και σωστότερη τουριστική ανάπτυξη προς όφελος όλων, ανεξαιρέτως, των κατοίκων του νησιού. Τα προβλήματα και οι ανάγκες του τόπου μας είναι πολλές και μόνο με σύμπνοια και συνέργεια, μόνο όλοι μαζί, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να δουλέψουμε για το καλό και τη προκοπή αυτού του ιστορικού τόπου. Ο τόπος μας το αξίζει και εμείς όχι μόνο μπορούμε να το οραματιζόμαστε αλλά και να το κάνουμε πράξη.
Αν και σε εποχή οικονομικής ύφεσης και κρίσης, είναι δυνατό και πραγματοποιήσιμο να μετατρέψουμε αυτό το κλίμα σε μία εποχή νέων προοπτικών, δυνατοτήτων και ευκαιριών μέσα από μια άλλη νοοτροπία, άλλης άποψης των δεδομένων και άλλης αντίληψης για το τι εννοούμε πρόοδο και ανάπτυξη, μιας ανάπτυξης που έχει σαν στόχο και όραμα το συλλογικό συμφέρον που στο τέλος , πρέπει να καταλάβουμε, ότι μόνο αυτό αποβλέπει στο συμφέρον του καθενός από εμάς και όχι αντιστρόφως.
Είναι λοιπόν, όπως ανέφερα παραπάνω, ζήτημα κυρίως αλλαγής νοοτροπίας όσον και κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται και να φαίνεται παράξενο. Πρέπει οι πρακτικές του παρελθόντος να μείνουν στο παρελθόν. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με συλλογική αυτοπεποίθηση. Όλοι μας αγαπούμε αυτόν τον Τόπο και όλοι θέλουμε το καλό του. Όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε ατομικά, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα που όλοι επιυυμούμε για το νησί μας. Μόνο μέσα από τη συλλογικότητα και τη δημοκρατική συμμετοχή αλλά και μέσα από τη δυναμική και εξειδικευμένη προσφορά του καθενός μας με βάση τις ικανότητες και εμπειρίες του μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που υψώνονται μέχρι τώρα μπροστά μας.
Πρέπει να βασιζόμαστε σε ορθολογική καταγραφή και αξιολόγηση των αναγκών μας πριν καταλήξουμε στη σωστή οριοθέτηση των πρωτεραιοτήτων και τη λήψη αποφάσεων. Διαφορετικά, θα αρμενίζουμε σαν βάρκες δίχως καπετάνιο, σαν έρμαια στο κυκεώνα της της οικονομικής κρίσης χωρίς ποτέ να φτάνουμε στο προορισμό μας και το νησί μας να είναι πάντοτε «ξεχασμένο από θεούς και ανθρώπους».
Με αυτό το πνεύμα και όραμα, αγαπητές συμπατριώτισες και συμπατριώτες, έλαβα την απόφαση να ασχοληθώ με τα κοινά του τόπου μας και να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις για τη πρόοδο και ανάπτυξη του αγαπημένου μας νησιού. Μέσα στις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες θα ζητήσω την υποστήριξη όλων σας ούτως ώστε μαζί να καταρτίσουμε το πρόγραμμα δράσης που θα μας πάει μπροστά, θα μας οδηγήσει στο δρόμο της ορθολογικής ,ισοσταθμισμένης και βιώσιμης ανάπτυξης. Μια ανάπτυξη που αξίζει στο μέλλον του τόπου μας, σε όλους μας, τη σημερινές και μελλοντικές γενεές.
Αγαπητές συμπατριώτισες και συμπατριώτες, Καρπάθιες και Καρπάθιοι, φίλες και φίλοι, έχω την τιμή να δηλώσω την επιθυμία μου να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος στις επόμενες δημοτικές εκλογές και να «Πάμε μαζί» για μια
-Χρηστή, Δημοκρατική Τοπική Αυτοδιοίκηση με Πολιτικές από όλους και για όλους τους κατοίκους του Δήμου μας
-Ισσόρροπη Πολιτιστική και Οικονομική Ανάπτυξη, Φιλική προς το Περιβάλλον και τον Άνθρωπο,
- για μια Κάρπαθο με Κοινωνικό, Πολιτιστικό και Οικονομικό στίγμα σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Της αξίζει! Tης αρμόζει! Όλοι μαζί, μπορούμε να Της το προσφέρουμε!
Θεοδόσης Μαστρομηνάς
Υποψήφιος Δήμαρχος Καρπάθου